Isnin, 31 Disember 2012

..ikan keli..


gulp..gulp..gulp..
telan air liur aku tengok lauk ikan keli kat en google..


ikan keli panggang..kalau cicah air asam meletoppsss sodap 


ikan keli  masak..erm masak cili padi kot hehe..maaf tak tahu nama juadah..


ikan keli masak lomak cili api..waalah..heaven..



sedap sedap..sodapppp..slRRRRPppppppp

aku penggemar ikan keli yang tegar 
kalau makan tak hengat dah orang sebelah..layan wa cakap lu..
tapi yang tak bestnya dah kena pantang makan ni
tiap kali aku nak ambil lauk ni..mesti encik lalink tegah aku..
jangan makan syg..
why..why..why..sob sob sob..
sobabnyo..encik lalink cakap susah nak tahu ikan keli ini betul-betul boleh makan ke idok..
hurm la ni ikan keli pun ada HALAL dan HARAM nya bro..
erkk acaner tu ye..
meh kiter tengok perbezaannya

HARAM:
 (Ikan yang diternak orang bukan Melayu diberi makan perut ayam, bahan buangan, bangkai dan organ dalaman babi. Semua benda itu tidak halal untuk umat Islam) 

· Kepala berbentuk 'V' · Bentuk badan mirip torpedo · Badan berwarna hitam berkilat · Bahagian bawah badan berwarna putih melepak · Bahagian antara bawah kepala dan badan berwarna kuning · Apabila digoreng akan meletup kerana banyak lemak

HALAL: 
 (diberi makan palet halal iaitu campuran beras hancur, tepung ikan, kepala ikan bilis, minyak sawit, bahan buangan kelapa sawit, kiambang dan vitamin) · Kepala berbentuk 'U' · Bentuk badan tirus · Berwarna hitam kelabu dan tidak berkilat · Bahagian bawah badan berwarna putih kelabu · Tiada warna kuning kelihatan di bahagian antara bawah kepala dan badan · Digoreng tidak meletup


p/s: .berhati-hati bila tiba bab makan..sebab itu akan jadi darah daging kita..umat Islam.. pemakanan yg tidak sihat melahirkan umat Islam yang lemah..ALLAHUROBBI..

Tiada ulasan :

Catat Ulasan